Петото издание на Българският Гейминг Маратон е посветено на българските разработчици на видео игри

Петото издание на Българският Гейминг Маратон е посветено на българските разработчици на видео игри

  • Post author:
  • Post category:Press 2022

През последното десетилетие видео игрите се превърнаха в неразделна част от съвременния начин на живот. Техният отпечатък се вижда в редица сфери на нашето ежедневие, превръщайки ги в значим културен феномен със собствена езикова идентичност и постоянно развиваща се общност. 

След четири успешни издания, посветени на необятния свят на видео игрите, Българският Гейминг Маратон се завръща с ново пето издание на 19 юни и над 300 часа стрийминг. Българският Гейминг Маратон е единственият по рода си онлайн фестивал за видео игри, в който 42-ма утвърдени и изгряващи стриймъри*, или създатели на гейминг съдържание от родната сцена, играят на живо пред българската публика. Събитието се радва на голям интерес от аудиторията през последните години, отчитайки гледаемост от 200 хиляди уникални зрители**. 

Петото издание на фестивала се организира от TDB Play в партньорство с Yettel.Bulgaria, Logitech G и благотворителното движение #гудгейм, инициатор на ДАБЕ***, първия гейминг речник на български език. 

В тазгодишното юнско издание организаторите акцентират върху българските игри, предлагайки възможност на гейм студиа и разработчици на видео игри в България да се включват в Маратона и да представят своята работа на живо пред публика. От своя страна, участващите стриймъри във фестивала ще могат да изберат кое от включилите се студиа да поканят в своя стрийм и да представят на аудитория си. По този начин организаторите се надяват да послужат за мост между публиката, стриймърите и бизнеса, създавайки ново, интересно и актуално съдържание.

“След 4 издания в България и общо 16 в региона се готвим за ново, най-наситеното със събития до момента издание на Маратона. В него ще срещнем публиката със създателите на игри в България и то в диалог и колаборация с любимите им стриймъри. Вълнувам се от предстоящото събитие, което, надявам се, ще бъде колкото забавно, толкова и полезно”, коментира Мартин Кадинов, съосновател на TDB Play.

До този момент в събитието са се включили 11 български студиа, а желаещите разработчици на видео игри, които искат да се запишат в събитието, могат да заявят участието си в сайта на Маратона до 14 юни. Събитието ще бъде излъчвано от личните канали на всеки от създателите на гейминг съдържание в различните платформи за стрийминг. Програмата ще бъде обявена на страницата на фестивала, като зрителите ще мога да избират съдържанието, което искат да гледат във всеки един момент.

*стриймърЧовек, който излъчва видео съдържание на живо, обикновено в приспособени платформи като Twitch, YouTube, Facebook, etc. Често се използва за професионални стриймъри, които изкарват своята прехрана чрез излъчване на такова съдържание.

**Данни от собствени източници.

***„Дебъгване на актуалния български език“, или ДAБЕ, е проект, който цели да събере популярни думи, произлезли от света на видео игрите, за да даде началото на първия български гейминг речник. Темата за езика и важността на думите, като свързващо звено между поколенията, ще присъства активно в петото издание на Маратона.

За TDB Play:

TDB Play е компания с фокус във видеоигри, електронни спортове и гийк култура, която развива своята дейност в Югоизточна Европа. Тя е инициатор на благотворителното движение #гудгейм и организатор на единствения по рода си онлайн гейминг фестивал в България – Българският Гейминг Маратон. Информация за TDB Play ще намерите на официалната страница на компанията, както и във Facebook, Instagram и LinkedIn.

За Yettel:
Yettel е новият телекомуникационен бранд на PPF Telecom Group, въведен през 2022 г. за  България, Сърбия и Унгария. Поставяйки клиента на първо място, мисията на Yettel в предоставянето на свързаност и дигитални услуги е да помага на хората да постигнат баланс в живота.
През 20-годишната си история на българския пазар компанията изгради репутация на пионер в областта на безжичните мрежи и отвъд тях, като стартира първата търговска 4G мрежа в България през 2015 г., първата VoLTE услуга през 2018 г. и проправи пътя за развитието на 5G мрежата у нас. Yettel спечели пет последователни сертификата Best in Test, присъдени от световната организация umlaut, която определя златния стандарт в сектора.
Днес Yettel България има над 3 млн. клиенти, повече от 1800 служители, разполага с над 180 магазина, а мобилната ѝ мрежа покрива над 99% от населението на България.
Повече информация на: Yettel.bg.